Presentació
 
Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT) - Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere
 
Qui som?

 

Els orígens de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere provenen de la Segona Conferència Llatinoamericana de Dones Periodistes que va tenir lloc a Río de Janeiro, entre
el 25 i el 28 de març del 2004. En aquesta conferència es va acordar treballar per a la creació d’una gran xarxa internacional de dones periodistes. I així es va fer en diversos països i regions.

A Catalunya ens vàrem coordinar el mes de maig del 2005 les següents associacions i col•lectius: ADPC, Secretaria de la Dona del SPC-FeSP; Xarxa Europea de Dones Periodistes; Les Pénèlopes, Radio Paca, i companyes a títol personal...).

A nivell de l’Estat Espanyol l’articulació es va fer a Madrid el setembre del 2005 sota el nom de Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores (Red Internacional de Mujeres Periodistas y Comunicadoras) amb la participació de diverses organitzacions de dones periodistes d’arreu de l’Estat i de companyes a títol individual.

La xarxa a nivell internacional es va materialitzar finalment a Morelia, Michoacán, Mèxic, el novembre del 2005. En aquest lloc, periodistes de 14 països (Argentina, Alemanya, l’Estat Espanyol, Itàlia, Perú, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panamà, República Dominicana, Guatemala, Cuba, Estats Units i Mèxic), van fundar la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (“Red Internacional de Periodistas con Visión de Género”).

Aquesta xarxa es va concebre com un espai obert en el que poguéssim confluir periodistes (dones i homes) de forma individual o col•lectiva, de diferents llocs del planeta, amb el propòsit de promoure un periodisme amb perspectiva de gènere.
Aquesta gran “xarxa” està articulada per xarxes o grups de dones periodistes i comunicadores a nivell nacional o regional a diversos països i àrees del món. Des del novembre del 2005 s’han celebrat diverses trobades nacionals o regionals: Suècia, Argentina, Llatinoamèrica,....

Tornant a Catalunya i a l’estat espanyol, el novembre del 2006 va tenir lloc a Barcelona la II Trobada Estatal de la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores a l’Estat Espanyol amb el títol: “Comunicar amb una altra mirada”, amb la participació de més de 120 periodistes i comunicadores de l’Estat, i d’un grup de convidades d’Europa i de Llatinoamèrica.

Actualment, aquest són alguns dels grups, a banda dels de Catalunya, que conformen aquesta Xarxa a nivell de l’Estat Espanyol: l’Associació RIMPYC de Madrid, AMECO, ‘Mujeres en Red’, ‘Nosotras en el Mundo’ de Radio Vallecas, ‘ Lola Mora’ i el grup de la Xarxa a Andalusia, etc.

A Catalunya s’ han incorporat a la xarxa més col•lectius: Ciberdona, Radio Ona de Gràcia y Ciberdones. Com a XIDPIC.CAT també hem participat activament al Fòrum Social Mundial de Nairobi, Kenya’2007.

Totes formem part del projecte global de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere ( “Red Internacional de Periodistas con Visión de Género”), que aquest any, el proper mes de novembre, celebrarà la seva segona trobada internacional.

Però abans d’aquesta trobada internacional, les companyes de la xarxa internacional a Catalunya estem treballant per a la:


Convocatòria a les II JORNADES DE PERIODISTES I COMUNICADORES DE LA MEDITERRÀNIA

La Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT) – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Génere, convoca junt amb l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) els propers 4 i 5 d’Octubre a Barcelona les II Jornades de Periodistes i Comunicadores de la Mediterrània “COMUNIQUEM AMB UNA ALTRA MIRADA: UN PONT PER A LA PAU I ELS DRETS HUMANS” (llegiu el pre-programa adjunt).

Cal recordar que l’any 1995 ja es varen celebrar a Barcelona les I Jornades de Dones Periodistes de la Mediterrània, convocades per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i la Xarxa Europea de Dones Periodistes (ambdues associacions avui integrades a la Xarxa Internacional). El temps ha passat, però la necessitat de relacionar-nos i treballar conjuntament persisteix. Per això hem pensat que, en l’expansió d’aquesta Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, era molt necessària una aportació des de la Mediterrània, trobant-nos les companyes d’ambdues ribes, les companyes del Nord, del Sud i de l’Est de la Mediterrània.

Les conclusions que surtin d’aquestes II Jornades les portarem a la II Trobada Internacional de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, que es celebrarà els dies 16, 17 i 18 de novembre a Oviedo, Astúries, Espanya.

Más de 120 participantes en el II Encuentro de la Red
Internacional de Mujeres Periodistas y Comunicadoras:
'Para comunicar con otra mirada'
T

Hemos trabajado mucho para difundir la Red Internacional en el estado español, así hemos pasado de ser unas 80 después del I Encuentro a más de 200 en este momento. También ha aumentado mucho el número de colectivos y grupos que se van sumando a la Red. Su diversidad y sus diferencias enriquecen nuestra red de redes. Y finalmente también hemos avanzado en la capacidad de llegar directa e individualmente a compañeras no agrupadas ni asociadas y no sólo de aquí sino de algunos países lejanos. ¡Continuaremos avanzando!